Столтенберг не подкрепи идеята Полша да пази част от небето над Украйна

gettyimages
share

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на предложението за сваляне на руски ракети, летящи към Полша над Украйна. По-рано с тази идея излязоха украинските власти, а полското правителство заяви, че обмисля такъв вариант.

В неделя вечер украинска телевизия "Маратон" показа интервю със Столтенберг, в което генералният секретар на НАТО беше попитан за предложението.

Той отговори с думите: "Политиката на НАТО остава непроменена. Ние няма да участваме в този конфликт, няма да бъдем част от конфликта. Така че ние подкрепяме Украйна в унищожаването на руските самолети, но НАТО няма да участва пряко".

Полският външен министър Радослав Шикорски заяви тази седмица по време на реч във Вашингтон, че Варшава обмисля дали да подкрепи идеята на Киев, която е залегнала в споразумението за сигурност, сключено наскоро между двете страни.

"На този етап това е само идея. В нашето споразумение е записано, че ще го обмислим", каза Сикорски.

Външният министър на Полша отбеляза, че някои руски ракети, изстреляни от района на Санкт Петербург по цели близо до Лвов, са прелетели през Беларус, навлезли са в полското въздушно пространство за 40 секунди и след това са се обърнали в посока Украйна.

Сикорски заяви, че това не е достатъчно време за реакция на полската противовъздушна отбрана, но предложението на Киев теоретично би могло да засегне всички руски ракети, летящи към Полша през Западна Украйна.НАТО официално се ангажира да предостави 40 млрд. евро военна помощ на Украйна през следващата година

"Страната ни е на фронтовата линия, а руските ракети нарушават въздушното ни пространство. Смятаме, че това се прави по погрешка", каза Сикорски. - "Дилемата ни е следната: ако ги сваляме само когато навлязат в нашето пространство, отломките ще застрашават нашите граждани и имущество.

"Но украинците казват: "Моля ви, нямаме нищо против, направете го в нашето въздушно пространство, когато има непосредствена опасност да преминат на полска територия". Струва ми се, че това е самозащита, но ние проучваме идеята", добави Сикорски.

Водещи новини

Още новини