Горещата вълна в Гърция продължава

Pixabay
share

Продължителната гореща вълна, която обхвана Гърция, се очаква да продължи поне до петък, 19 юли, а температурите се очаква да достигнат до 43 градуса, съобщава БТА, цитирайки АНА-МПА.

Според прогнозата на Националната метеорологична служба на Гърция най-високи температури ще бъдат отчетени във вътрешността на страната, по-специално в западната и северната част, както и на островите в Източно Егейско море. В крайбрежните зони се очаква температурите да бъдат с между 2 и 4 градуса по-ниски заради морския бриз.

Гореща вълна в Гърция. Очакват се рекорди!

В специален бюлетин националната метеорологична служба обясни в петък, че Гърция е засегната от горещи въздушни маси, идващи от Африка и централната част на Средиземноморието, които ще тласнат термометрите към още по-високи стойности, посочва в. "Катимерини".

Службата отправи призив към гражданите да вземат предпазни мерки, а лицата от уязвими категории като възрастни хора, бременни жени, хора със заболявания, затлъстяване и други, да прекарват най-горещата част от деня на закрито, по възможност в помещения с климатик или вентилатор, а ако им се налага да излязат - да избират сенчести места, да носят светли памучни дрехи, шапки и слънчеви очила и да бъдат добре хидратирани, като също така избягват тежките храни и алкохола. 

Пожар спря движението от Солун до Промахон

Висок риск от пожари (четвърта степен) е обявен за днес за областта Атика, където се намира столицата Атина, и остров Крит, както и за областите Коринтия, Арголис, Беотия, Евия, Еврос и Родопи, според картата за прогноза на риска от пожари, публикувана от Министерството на климатичната криза и гражданската защита, информира АНА-МПА.

Главният секретариат за гражданска защита е предупредил съответните държавни служби, както и областните и градски власти, да бъдат в повишена готовност за защита на гражданите в случай на избухване на горски пожари.

Водещи новини

Още новини