Мелони: Италия ще предостави на Киев допълнителен зенитен комплекс САМП/Т

Gettyimages (архив)
share

Италия ще предостави на Украйна допълнителна система за противовъздушна отбрана САМП/Т, за да сваля руски ракети, заяви снощи премиерът Джорджа Мелони в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, съобщи БТА, цитирайки италианската новинарска агенция АНСА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Мелони обяви това, скоро след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще предостави на Киев системи за ПВО „Пейтриът“ заедно с Румъния и Германия.

„Ние сме наистина фокусирани върху извънредно важния въпрос с въздушната отбрана, защото означава най-вече защита на цивилните и критичната инфраструктура, които Русия продължава да атакува, както видяхме с поразената педиатрична болница в Киев и болните от рак деца по улиците“, заяви Мелони. 

Мелони: Руското нападение срещу детската болница в Киев е ужасно

Тя допълни, че Италия ще увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП, както се иска от САЩ и НАТО, според собствената си времева рамка и финансови възможности и предвид бюджетните ограничения.

Премиерът допълни, че Италия „ще остане вярна на ангажимента си“ да изразходва 2% от БВП за отбрана, „като се имат предвид времената и наличните възможности“, но и като се има предвид „общия принос на страната към НАТО“, в който тя е „сред най-големите донори на личен състав в почти всички мисии и мироопазващи операции, защото нашият опит е много търсен“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини