Президентът на Словения ще посети Украйна в четвъртък

Getty Images/Guliver
share

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар обяви, че ще посети украинската столица Киев в четвъртък, 27 юни, съобщи СТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Там тя ще подпише двустранно споразумение между Словения и Украйна в сферата на сигурността. Пирц Мусар обясни, че споразумението ще бъде по модела на подобни спогодби, подписани от Украйна с други страни, които желаят да ѝ окажат помощ.

„Това е ангажимент за продължаване на помощта за Украйна колкото дълго е необходимо“, каза тя, цитирана от информационния портал РБК-Украйна.

Споразумението, подготвено от министерствата на отбраната и външните работи, не е обвързващ международен договор, а само изразява политическа воля за подкрепа на Украйна.

Най-голямото словенско знаме се развя недалеч от Любляна

До момента Украйна е подписала споразумения за сигурност с над 15 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Дания и др. Очаква се подобно споразумение Киев да сключи и с ЕС на 26 юни.

Словения е една от европейските страни, които оказват подкрепа на Украйна във войната с Русия. До момента Любляна е предоставила няколко пакета с военна помощ на украинската армия. Наскоро според публикации в медиите Словения реши да предостави на Киев 26 бронирани машини, три бойни машини на пехотата, зенитни установки и друго оборудване. Пакетът включва още и дронове.

Словения се присъедини и към инициативата на Чехия за закупуване на боеприпаси за украинската армия, отбелязва БТА.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини