Най-голямото словенско знаме се развя недалеч от Любляна

  • 19 юни 2024 10:37

  • 315
  • 2
Най-голямото словенско знаме се развя недалеч от Любляна
© Pixabay

Гигантско словенско знаме с размери 15 на 7,5 метра беше издигнато на 50-метров пилон на хълм близо до столицата Любляна, за да се почете националният флаг като символ и да се отбележи предстоящият национален празник на страната, съобщава словенският сайт „Словения таймс“, информира БТА.

Словения празнува националния си празник, Ден на държавността, на 25 юни, когато през 1991 година е обявена независимостта на страната.

Представители на гвардията на словенските въоръжени сили издигнаха най-голямото словенско знаме на 17 юни на хълма Секерица, висок 545 метра, край град Логатец на 30 километра западно от Любляна.

То е изработено от шивачка от града. Останалата работа по проекта е свършена от членове на местната камара на малкия бизнес.

Общината внесе пилона от Португалия. Той е издигнат върху парцел, дарен от местен жител.

Подготовката за издигането на пилона на флага започна през 2021 г., а довършителните строителни работи започнаха през април, уточни кметът Берто Менар.

Той отбеляза, че с развяването на най-големия словенски флаг се чества словенското знаме.

„В същото време искаме да кажем, че се радваме да имаме собствена държава“, каза Менар, който иска знамето да обедини словенците в тяхното многообразие.

Бившият президент на Словения Борут Пахор каза, че това, което прави събитието изключително, не е това, че знамето е най-голямото в страната, а актът на развяването на националния флаг - нещо, към което словенците обикновено все още са резервирани.

„Твърде рядко изразяваме нашите патриотични емоции или други чувства на принадлежност със знамена и други символи на държавата“, каза той.

Словенският трикольор се развява публично за първи път в Любляна на 7 април 1848 г., когато словенците все повече осъзнават своята идентичност в многоетническата Австрийска империя.

Към трите еднакви хоризонтални ленти в бяло, синьо и червено бе прибавен  герб, след като Словения обяви независимост през 1991 г. Този флаг бе издигнат за първи път на 26 юни 1991 година на "Площада на Републиката" в Любляна, когато Словения обяви независимост.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
315 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РАЗВЯВАТ КРЪСТОВЕ

2024.06.19 | 13:49

2
ГЛАВИТЕ ОТГОРЕ НА КРЪСТОВЕТЕ НАБИТИ

2024.06.19 | 11:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини