Италианският президент посети Молдова, предупреди за руската дезинформация

Getty Images/Guliver
share

Италианският президент Серджо Матарела се срещна с молдовската си колежка Мая Санду днес в Кишинев и говори за агресията на Русия в съседна Украйна и за заплахата, която Москва представлява поради дезинформацията, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

На няколкостотин километра от тук бушува жестока война, отприщена от Руската федерация, заяви Матарела след срещата си със Санду.

„Срещата на високо равнище на Г-7, на която Италия наскоро беше домакин, потвърди, че нашата воля да помогнем на Украйна е неизменна и ще продължи, колкото трябва. С президента Санду говорихме и за необходимостта да се запазят нашите либерални демокрации, особено в настоящия международен контекст. Свободата и демокрацията никога не са гарантирани, те трябва да се защитават и затвърждават“, допълни президентът на Италия.

„Руската дезинформационна кампания се води упорито в цяла Европа и ЕС и НАТО трябва да ѝ обърнат внимание“, заключи той. Матарела говори също за „ширещата се буря от фалшиви новини“, като каза, че това е „неприемлива форма на враждебност“ и призова за международни действия срещу това явление.

Италианският президент: Европейският съюз е в най-критичния си период

 Санду каза, че двата основни проблема на Молдова са корупцията, твърдейки, че реформата на съдебната система е необходима за борба както с нея, така и с руската агресия, отбелязва БТА.

 „Не искаме да живеем в страна, в която децата биват вкарвани в затвора за критики към правителството“, каза тя. „Искаме да живеем в свобода в Европа и сме готови да положим всички усилия, за да постигнем това“, допълни Санду.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини