Австрийският канцлер Карл Нехамер зове страните от Глобалния юг: Трябва да се включите към призивите за мир!

Getty Images, архив
share

Австрийският канцлер Карл Нехамер каза днес, че това, че Западът обсъжда необходимостта от оказване на натиск върху Москва във връзка с Украйна "не е достатъчно" и трябва страните от глобалния юг също да се включат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

"Всички тук сме съгласни, но това не е достатъчно", заяви австрийският лидер на двудневната среща в курорта "Бюргенщок" край Люцерн. По думите му за Европейския съюз и Съединените щати въпросът е да намерят повече съюзници, които да засилят натиска върху Москва във войната в Украйна. 

Зеленски: Планът за действие ще бъде предаден на Русия, за да се отчете краят на войната

"Без части от Азия, Африка и Южна Америка няма да можем да накараме Русия да промени решението си", каза той. Страни като Индия, Бразилия, Китай и Южна Африка са особено важни тук, добави Нехамер. Фактът, че Индия и Бразилия имаха представители на срещата - макар и не на министерско ниво - е "първият проблясък на надежда", каза още той.

Двудневната среща на 92 държави и осем международни организации има за цел да очертае първите стъпки към евентуален мирен процес във войната в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини