Предсрочните парламентарни избори във Франция може да окажат негативно влияние върху кредитния рейтинг на страната

GettyImiges
share

редсрочните парламентарни избори във Франция може да имат негативни последици за кредитния рейтинг на страната, предупреди рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's), предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

"Тези предсрочни избори увеличават рисковете за фискалната консолидация", се казва в изявление на рейтинговата агенция късно снощи, описвайки го като "кредитно отрицателен" за рейтинга Aa2 на страната, който е една степен над еквивалентния резултат на "Фич" (Fitch) и "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global).

"Потенциалната политическа нестабилност е кредитен риск предвид предизвикателната фискална картина, която следващото правителство ще наследи", се добавя в него, като се посочва, че текущата "стабилна" перспектива за рейтинга на Франция може да бъде намалена до "негативна", ако показателите за дълга й се влошат още повече.

"Отслабването на ангажимента за фискална консолидация също би увеличило кредитния натиск надолу", казаха от "Мудис".

Президентът на Франция Еманюел Макрон свика изненадващи предсрочни избори след тежката загуба на изборите за Европейски парламент през уикенда от крайнодясната партия на Марин Льо Пен.

Неочакваното решение на Макрон може да предаде голяма политическа власт на крайната десница и да ограничи неговото управление като президент три години преди края на мандата му.

Законодателният вот ще се проведе на 30 юни, по-малко от месец преди началото на Олимпийските игри в Париж, с втори тур през юли.

"Мудис" подчерта, че дълговото бреме на страната, което вече е над 110 на сто от БВП, е по-високо в сравнение с други страни с подобен рейтинг и се е увеличило почти непрекъснато от 70-те години на миналия век поради постоянно големите структурни бюджетни дефицити.

"Стандард енд Пуърс глоубъл" понижи френския си рейтинг по-рано този месец поради същите опасения, а "Мудис" обяви какво би го накарало да последва примера.

"Перспективите и в крайна сметка рейтингите могат да се преместят на отрицателни, ако заключим, че влошаването на достъпността на дълга - което измерваме като лихвени плащания спрямо приходите и БВП - ще бъде значително по-голямо във Франция, отколкото в рейтинговите й партньори", допълва "Мудис".

Водещи новини

Още новини