Най-голямата дясна партия във Франция изключи лидера си след призива му за съюзяване с крайната десница

  • 12 юни 2024 20:34

  • 2321
  • 4
Най-голямата дясна партия във Франция изключи лидера си след призива му за съюзяване с крайната десница
© Wikipedia

Най-голямата дясна партия във Франция "Републиканците" реши днес да изключи своя лидер, който предизвика вчера вътрешна криза, като предложи съюз с крайната десница с оглед на предсрочните парламентарни избори, съобщава БТА.

Ерик Сиоти беше изключен "единодушно" от политическото бюро на "Републиканците", партията наследник на Шарл де Гол, от която идват няколко бивши президенти на Франция, пише в изявление на партията.

Сиоти реагира, като заяви, че "остава" начело на "Републикаците".

Макрон призова за обединение срещу "крайните" политически сили

 "Аз съм и оставам председател на нашата политическа партия, избран от членовете", написа той в "Екс", считайки изключването си за "незаконно".

След призива за сключване на съюз с крайнодесния "Национален сбор", направен доста преди европейските избори във Франция, Сиоти беше подложен на критики от своя лагер с оглед на предсрочните парламентарни избори на 30 юни и 7 юли.

Изборите бяха свикани, след като в неделя президентът Еманюел Макрон реши да разпусне Националното събрание заради провала на партията му "Ренесанс" на изборите. 

Досега Републиканската десница във Франция винаги е отказвала да формира съюз с крайната десница.

"Няма място за предатели", заяви бившата кандидатка за президент от "Републиканците" Валерѝ Пекрес малко преди началото на дискусиите.

"Ако е необходимо, ще го изведем от офиса на наследниците на генерал Де Гол", предупреди пред телевизионните камери депутатът от "Републиканците"  Орелиен Прадие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2321 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.12 | 23:37

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
4

2024.06.12 | 21:49

3
Педалът Макрон on the highway to hell !
Sarbeca

2024.06.12 | 21:21

1
Надират се треперят евроатлантическите крадливи коеумпирани евнуси, педали и джендъри треперят
4

2024.06.12 | 21:46

2
Вярно е, сатанистите, извратеняците, педалите и цялата сган западна се тресе от страх.......

Добави коментар

Водещи новини