Байдън и Макрон постигнаха споразумение за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна

Getty Images
share

Американският президент Джо Байдън заяви, че е постигнал споразумение с френския президент Еманюел Макрон за използването на печалбите от замразените руски активи в помощ на Украйна, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Запитан дали двамата са обсъдили въпроса и дали са стигнали до договореност, Байдън отговори: "Да и да". Страните от Г-7 и Европейският съюз обмислят как да използват печалбите, генерирани от замразените на Запад руски активи, за да предоставят на Украйна значителен голям първоначален заем сега и да осигурят финансирането на Киев за 2025 г.

Около 260 милиарда евро (280,9 млрд. долара) от средствата на руските централни банки са замразени в цял свят, по-голямата част от тях - в ЕС. Тези средства генерират годишна печалба в размер на 2,5 до и 3,5 млрд. евро, която според ЕС не се дължи на Русия по договор и следователно представлява непредвидена печалба.

Идеята, подкрепена от САЩ, е тази печалба да се използва като устойчив източник на приходи за обслужване на голям заем от 50 млрд. долара, които могат да бъдат взети от финансовите пазари. Русия твърди, че всяко отклоняване на печалбата от замразените ѝ средства би било равносилно на кражба.

Кремъл: Планът на ЕС да вземе приходите от замразените руски активи е кражба

Изземането на печалбите от руските активи предизвика безпокойства в някои страни, но служител на американското министерство на финансите заяви, че САЩ и партньорите им от Г-7 бележат напредък, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Водещи новини

Още новини