Датският премиер с първи думи след нападението в Копенхаген

Getty images (архив)
share

Датският министър-председател Мете Фредериксен направи първите си изказвания след като беше нападната от мъж в центъра на Копенхаген, вследствие на което бе откарана в болница с леки наранявания от удар с юмрук, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фредериксен изрази благодарността си в Инстаграм за многобройните послания за подкрепа след случилото се в петък. "Това е невероятно трогателно", написа тя снощи.

"Натъжена и разтърсена съм от случилото се, но съм добре. Засега се нуждая от спокойствие. И за тялото, и за душата. Имам нужда да бъда със семейството си и трябва да бъда за малко самата себе си", написа тя. Фредериксен отмени участието си в няколко събития вчера и също така няма да присъства на никакви обществени срещи днес.

В петък вечерта 46-годишния министър-председател бе нападната от мъж в центъра на Копенхаген. Полицията бързо арестува заподозрения, който отрече вината си в съда. Мъжът заяви, че няма нищо против Фредериксен, като каза, че тя е "наистина добър премиер" и че е бил изненадан да я срещне на улицата.

Полицаите, които разследват нападението, не смята, че престъплението е било политически мотивирано.

Нападателят на премиера на Дания нямал политически мотив

След нападението над Фредериксен последваха осъдителни думи от страна на европейските лидери, като сред осъдилите насилието бяха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Олаф Шолц.

Водещи новини

Още новини