Макрон заяви, че иска започване на преговори за присъединяването на Украйна към ЕС до края на месеца

Gettyimages
share

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на обща пресконференция в Елисейския дворец заедно с украинския си колега Володимир Зеленски подкрепата си за „ефективно започване“ на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз „до края на месеца“, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14023

Макрон също така обеща, че „Франция ще продължи“ да подкрепя „Украйна на всички форуми“, по-специално „на европейско равнище, за да се опита да постигне ефективен старт на преговорите за присъединяване до края на месеца“.

Европейската комисия смята, че Украйна е изпълнила всички предварителни условия за евентуално започване на преговори за присъединяване към ЕС, съобщиха вчера дипломатически източници в Брюксел. Това решение обаче изисква единодушие на държавите членки, а Унгария, която е съюзник на Русия, заплашва да блокира процеса.

Володимир Зеленски: Европа вече не е континент на мира

Макрон обяви също, че иска да „финализира коалиция“ от държави, готови да изпратят военни инструктори в Украйна. "Няколко от нашите партньори вече са дали съгласието си“, увери той без да уточнява кои са те.

„Няколко от нашите партньори вече дадоха съгласието си“ и „ще използваме следващите дни, за да финализираме коалиция“, каза френският президент, определяйки искането на Украйна като „легитимно“. Той отговори и на изявлението на говорителя на руското посолство във Франция, че тези инструктори ще бъдат „легитимна цел“. „Какви ще бъдем ние, ако се поддадем на призиви или заплахи от страна на Русия?“, отвърна Макрон.

Френският президент призова Русия незабавно да освободи французина Лоран Винатие, служител на швейцарска неправителствена организация, задържан днес и обвинен в събиране на разузнавателна информация за руската армия.

“Пропагандата, която се разпространява за него, не отговаря на истината. Затова призоваваме Русия да изясни всички факти и той да бъде освободен възможно най-скоро“, каза Макрон.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14023

Водещи новини

Още новини