Нидерландия ще произведе 180 бронетранспортьора за Украйна

Gettyimages
share

Нидерландия, заедно с Швеция и Дания, ще произвежда бойни машини на пехотата за Украйна, съобщава Министерството на отбраната на страната. По-голямата част - 180 от общо 230 бронетранспортьора CV90 - ще бъдат произведени в Нидерландия, според говорител на министерството. Нидерландия и Дания ще внесат 400 милиона евро във фонд за строителство, като точната сума, която Нидерландия ще внесе, не е известна, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Министърът на отбраната в оставка Кайса Олонгрен очаква, че Нидерландия може да произведе бойните машини сравнително бързо. По думите ѝ става въпрос за вече съществуващи дейности на важна нидерландска компания.

В допълнение към сглобяването на БМП-тата, министерството на отбраната ще представи и серия от планове за увеличаване на производството на оборудване. Така например с помощта на Нидерландия в Германия се правят ракети за системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", а Министерството на отбраната инвестира и 54 милиона евро в разработката на дронове за собствена употреба.

„Виждаме от войната в Украйна колко важни станаха дроновете", заяви Олонгрен.

Володимир Зеленски: Европа вече не е континент на мира

В нов фонд за сигурност министерството на отбраната и министерството на икономиката инвестират заедно 25 млн. евро за стартиращи компании на пазара за отбраната. 

Според министерството на отбраната инвестициите са необходими поради влошената ситуация със сигурността в Европа след руската инвазия в Украйна. „Трябва да работим за въоръжени сили, които ще бъдат боеспособни до пет години“, казва Олонгрен. 

Олонгрен не иска да говори за военна икономика. "Ние сме някъде в сивата зона между мирна ситуация и ситуация на война. Не искаме мащабен конфликт, но трябва да сме подготвени", заяви тя.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини