Еврокомисар Вера Йоурова: Франция, Германия и Полша са основни мишени на руската дезинформация

Getty images (архив)
share

В навечерието на европейските избори Франция, Германия и Полша се превърнаха в „постоянни мишени“ на руски дезинформационни атаки, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде АФП, цитирана от БТА.

„По данни на Европейската обсерватория за цифрови медии (EОЦМ) в навечерието на изборите има три основни държави, които са подложени на постоянни атаки от страна на Русия: Франция, Германия и Полша“, посочи Йоурова на пресконференция днес - два дни преди началото на изборите за Европейски парламент, които ще започнат в Нидерландия.

Тя каза още, че се наблюдават „по-мащабни дезинформационни атаки по конкретни теми“: във Франция те засягат Олимпийските игри и Нова Каледония, а в Германия - „миграцията и въпросите на сигурността“.

Чешкият еврокомисар, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви, че Полша „дълго време е била пощадена“, но напоследък е станала мишена на разпространението на „наратив, според който украинските бежанци се превръщат в непоносимо бреме за обществото“.

Тя също така спомена кибератака срещу полската държавна новинарска агенция ПАП в петък, в резултат на която беше публикувана фалшива новина, в която се съобщаваше за мобилизацията на 200 000 поляци за участие в бойните действия в Украйна.

 „Не е ли предвидимо, че подобен вид съобщение вероятно ще вдигне адреналина?“, коментира Йоурова.

„Руската пропаганда се основава на добро познаване на обществените настроения във всяка страна“, подчерта еврокомисарят.

Неотдавна Йоурова пътува до САЩ, за да се срещне с ръководителите на най-големите цифрови платформи, като ги призова да бъдат „възможно най-бдителни“ пред опасността от „възможна руска намеса и кампании за дезинформация, които може да изглеждат като далечна заплаха от Калифорния“.

Тя подчерта, че платформите, които са обект на новите правила на Закона за цифровите услуги, трябва да разполагат с „адекватни ресурси“, за да осигурят модериране на съдържанието.

От Макрон до Кейт Мидълтън: мишените на руската пропаганда

Водещи новини

Още новини