Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова: Следим случая със заплахите към съдия Цариградска

  • 15 май 2024 15:38

  • 295
  • 2
Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова: Следим случая със заплахите към съдия Цариградска
© Getty Images

Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз. Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Кореспонденцията е в отговор на писмо на правозащитната организация от края на март. Освен до Йоурова, то беше адресирано и до ключови регионални и международни организации, и даваше публичност на проблема със заплахите срещу Цариградска и колегата ѝ - апелативният съдия Цветко Лазаров, както и на публичните разкрития за търговия с влияние в съдебната система след разстрела на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, сочен като един от брокерите на влияние в българската съдебна система.

Европейски магистрати искат проверка на казусите със съдиите Цариградска и Лазаров

След убийството на Божанов в 49-тото Народно събрание беше създадена временна комисия, която да изследва твърдения за негово влияние в политическите среди. Специална комисия за евентуалните му контакти в съдебната система създаде и Съдийската колегия. Прокурорската колегия пък проведе поредица от изслушвания.

След като стана ясно, че страната върви към предсрочни парламентарни избори институционалната активност около Нотариуса и друия сочен за лобист в съдебната система - Петьо Петров, по прякор Еврото, приключи, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:09

2
❤️ Г­о­р­­е­­щ­­и­ ­м­­­о­м­­­и­­­ч­­­е­­т­а­­ ­в­и­ ­­­о­­ч­­а­к­­в­­­а­­т ­­­-­­ X­­­1­­8­.­­­F­U­­N

2024.05.15 | 18:09

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини