Макрон отново призова "Хамас" да приеме предложението за прекратяване на огъня

Getty Images/Guliver
share

Френският президент Еманюел Макрон призова днес палестинското ислямистко движение "Хамас", чиято отговорност, по думите му, е "огромна“, да приеме споразумението за прекратяване на огъня, представено от американския му колега Джо Байдън, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2277

"Заложниците, включително двамата ни сънародници, трябва най-накрая да бъдат върнати при семействата им. Страданията на палестинците в Газа трябва да спрат", заяви Макрон по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Палестинската автономна власт, реформирана и укрепена, трябва да осигури управлението на Газа, а територията трябва да бъде неразделна част от бъдещата палестинска държава", добави той.

Френският президент също така подчерта своята "привързаност" към сигурността на Израел и повтори, че "Франция е решена да допринесе за създаването на рамка за мир и сигурност за всички".

Байдън: Нетаняху може би бави края на войната в Газа по политически причини

На 24 май той обсъди същите тези въпроси с премиера на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и външните министри на Саудитска Арабия, Египет и Йордания в Елисейския дворец.

Макрон също така призова за "максимална сдържаност" по границата между Израел и Ливан, където през последните дни се увеличи взаимният обстрел, както и на целенасочените нападения от страна на Израел на ливанска територия, отбелязва БТА

Франция остава "напълно ангажирана с предотвратяването на всякакъв риск от ескалация" и "насърчаването на дипломатическо решение" по тази граница, допълни френският президент.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2277

Водещи новини

Още новини