Полша възстановява комисията за проучване на неправомерното руско влияние

Getty Images/Guliver
share

Полският министър-председател Доналд Туск обяви днес възстановяването на комисията за проучване на неправомерното руско влияние на фона на опитите на Варшава да се справи с водената от Москва интензивна кампания за дестабилизиране на Полша, предаде Ройтерс.

"Издадох заповед за създаването на комисия за разследване на руското и беларуското влияние върху вътрешната сигурност и интересите на Полша в периода от 2004 г. до 2024 г.", каза Туск на пресконференция, като обяви, че назначава шефа на военното контраразузнаване генерал Ярослав Строжик за ръководител на комисията.

Възобновяването на работата на комисията е своеобразен обрат в политиката на полския министър-председател, тъй като тя беше създадена през миналата година от предишното правителство на партията "Право и справедливост" и тогава беше осъдена от коалицията на Туск като инструмент за "лов на вещици" срещу него, тъй като може да забрани на политици да заемат определени длъжности.

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Туск обяви, че комисията ще има между 9 до13 членове, които ще бъдат избрани следващата седмица въз основа на препоръките на правителствени служители, включително от министерствата на вътрешните работи и администрацията, отбраната и външните работи, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини