Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

gettyimages
share

„Украинската нация, която преди 80 години се бореше срещу нацизма, отново се противопоставя на силите на злото“, заяви президентът Володимир Зеленски в обръщение по повод Деня на паметта и победата над нацизма във Втората световна война, предаде Укринформ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

„Те нахлуха в нашия дом. Дойдоха да убиват, палят, екзекутират. Не щадяха никого – нито старците, нито жените и децата... Те  са зверове“, разказват оцелели от нацистката окупация. Такива са и спомените на оцелелите от руската окупация. Същите ужаси, престъпления на същите чудовища“, каза украинският президент.  

„Преди 80 години украинците се биха, за да победят нацизма завинаги. А днес украинците отново се надигат срещу злото, което се появи, завърна и пак иска да ни унищожи. Това е вражеска армия която убива, измъчва и заличава мирни градове и села от лицето на земята. Това зло се нарича руски фашизъм или накратко – РФ“, допълни Зеленски, пише БТА.

Зеленски посочи коя е първата африканска държава, която ще присъства на срещата на върха за мир

„А когато реакцията е безгръбначна, нацистите продължават. Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият“, предупреди украинският лидер.

„Кога изгонването на нацистите от Украйна, за което четем в учебниците по история, ще се случи в реалния живот“, запита Зеленски. „Събитието от средата на 20-ти век ще се повтори и ще стане част от историята на 21-ви век, историята на нашата обща победа над руското зло“, изрази увереност той.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Водещи новини

Още новини