Бивш британски военен министър предлага войски за Украйна, но не на фронта

Getty Images/Guliver
share

Обединеното кралство трябва да обмисли изпращането на войски в Украйна за обучение и друга подкрепа на украинските сили във войната с Русия, но далеч от фронтовата линия, каза бившият министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той също така каза пред Скай нюз, че Великобритания трябва да бъде по-добре подготвена за война във време на нарастващи заплахи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

В интервю за медията Джеймс Хийпи повтори призивите за незабавно увеличаване на разходите за отбрана, за да се запълнят пропуските в отбранителните способности.

По повод на казаното за това, че Великобритания трябва да бъде по-добре подготвена за война, той допълни, че това може да стане и чрез възстановяване на големите "стратегически резервистки сили" от хиляди ветерани, на които може да се наложи да служат отново по време на национална криза.

Русия: Британски спецчасти действат в Украйна

Хийпи, който обяви, че се оттегля като депутат след предстоящите общи избори в страната, заяви, че ще работи до последния си ден за това разходите за отбраната да станат 2,5% от БВП в най-скоро време и до 3% през 2030 година, отбелязва БНР.

Той призова Обединеното кралство и неговите съюзници да отидат още по-далеч с изпращането на различни видове оръжия на Киев, докато украинската армия се опитва да удържа подновените руски атаки. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини