Пожари край Мадрид евакуираха 2 000 столичани

share

Пожари бушуваха тази сутрин западно от Мадрид и накараха 2000 местни жители за всеки случай да се евакуират. Според властите, огнените стихии са предизвикани нарочно и са дело на местни пиромани, съобщи АФП.

Огънят е лумнал вчера и вече е унищожил над 2000 хектара гори, съобщиха испански медии. Спасителите отказват да потвърдят тези данни и се надяват още днес да овладеят положението. Бедствието не е разрушило нито един апартамент или сграда, но пламъците се доближиха до жилищните квартали и към 2000 души се наложи да прекарат нощта другаде, каза говорител на мадридската пожарна. Всичко сочи, че огънят е запален умишлено - четири огнища пламнаха едновременно, това не е случайно, продължи той. На местопроизшествието работят близо 500 пожарникари и лесничеи, задействани са 11 хеликоптера и 3 самолета за борба с пожари.

След зимната суша, незапомнена от 70 години насам, Испания бе връхлетяна през лятото от опустошителни пожари. От 1 януари до 12 август са изгорели 139 886 хектара гори - половин процент от общата площ на залесените пространства в страната. Това не се е случвало вече 10 години, сочат данни на аграрното ведомство.

Водещи новини

Още новини