Туск: Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти от Русия

Getty Images
share

Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти от Русия, заяви министър-председателят Доналд Туск по време на посещението във Варшава на латвийската министър-председателка Евика Силиня, която вече въведе подобна забрана, предаде Ройтерс.

Подобно на голяма част от Европа Полша също е обхваната от протести през последните няколко седмици, тъй като земеделските производители излязоха по улиците на демонстрации срещу екологичните разпоредби на Европейския съюз и това, което твърдят, че е нелоялна конкуренция от Украйна, след като блокът отмени митата върху вноса на украински стоки през 2022 г.

Туск обаче заяви, че селскостопанските продукти от Русия и Беларус също причиняват изкривяване на пазара.

Туск: Правителствата на Полша и Украйна ще се срещнат във Варшава на 28 март

"Латвия реши да въведе ембарго върху (селскостопанските) продукти от Русия", заяви полският на пресконференция. "Ще анализираме случая с Латвия и не изключвам Полша да предприеме съответната инициатива", добави той.

Туск заяви, че ЕС трябва "сериозно да се съсредоточи върху по-добри регулации, когато става въпрос за внос на зърнени храни и хранителни стоки от изток".

Очаква се по-късно днес полският премиер да се срещне с представители на земеделците, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини