Financial Times разказа за таен клуб на европейските банкери

Freepik
share

В Европа от десетилетия съществува таен клуб на големи финансисти и банкери, където се провеждат срещи с лидери на различни държави и председатели на централни банки, пише Financial Times.

"Не е като Давос, където всеки може да си купи влизането. Наистина е ексклузивно“, разкри член на клуба пред FT.

Срещите се организират от Institut International d'Etudes Bancaires, за който според публикации в медиите не се знае много.

Клубът се събира два пъти годишно в луксозни хотели и кралски дворци из целия континент, за да обсъжда чувствителни теми като сливания и придобивания и създаване на глобална политика. Групата няма уебсайт и не се публикува нейният състав, дневен ред и протоколи от заседанията. Членовете на групата не са насърчавани да споделят подробности от дискусиите, заявиха няколко души пред FT, пожелали анонимност.

"Креди сюис" продължава да съдейства на богати американци да укриват доходи

FT споменава за една от последните подобни срещи. Тя се е провела през октомври 2023 г. в Dolder Grand Hotel в Цюрих. Там членовете на клуба са обсъдили с ръководителя на швейцарското министерство на финансите Карин Келер-Сутер и ръководителя на централната банка Томас Джордан колапса на една от най-големите и най-стари швейцарски банки Credit Suisse.

Отбелязва се, че IIEB е основана в Париж през 1950 г. от ръководителите на финансови институции Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique и Amsterdamsche Bank.

Водещи новини

Още новини