Помощта за Украйна ще бъде в центъра на визитата на Шолц във Вашингтон

Getty Images/Guliver
share

Подкрепата за Украйна ще бъде в центъра на предстоящите в петък разговори между американския президент Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, който ще пристигне във Вашингтон, въодушевен от неотдавнашното отпускане на жизненоважна европейска помощ за Киев, докато американският финансов пакет остава блокиран, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

Напрежението в Близкия изток, с признаци за ескалация в региона, свързана с войната между Израел и "Хамас", също ще бъде във фокуса на тази визита, която е трета за германския канцлер в САЩ, откакто пое поста през декември 2021 г.

В момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза в третата си година, лидерите ще потвърдят отново непоколебимата си подкрепа за Киев, посочват двамата ръководители.

"Очакваме с нетърпение да обсъдим всички начини, по които можем да продължим тези усилия", каза американски служител, поискал да остане анонимен.

Германия се готви за дълга конфронтация с Русия

В тази област "трансатлантическата координация е важна", допълват източници, близки до канцлерството, като подчертават "силните отношения на доверие" между двамата лидери.

Тази работна среща ще се състои в момент, когато Джо Байдън, който води кампания за преизбиране за втори мандат, и опозицията в лицето на Републиканската партия спорят за нов проектозакон, целящ да финансира военна помощ за Киев на стойност около 60 млрд. долара и същевременно да затегне имиграционната политика на САЩ.

Според американски служители Олаф Шолц ще посрещне представители на Конгреса на вечеря в четвъртък в посолството на Германия във Вашингтон, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

Водещи новини

Още новини