След катастрофата с руски военен самолет: Киев поиска международно разследване

Gettyimages
share

Сваленият руски самолет Ил-76 в руската Белгородска област поражда много въпроси без отговор. Москва и Киев си отправят взаимни обвинения, а Володимир Зеленски поиска международно разследване на инцидента.

Русия твърди, че Украйна е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда. Според Москва украинците е трябвало да бъдат разменени с пленени руски военни.

Киев обяви, че не разполага с надеждна информация за това кой е бил на борда. Но потвърди, че за сряда е била планирана размяна на пленници, която не се е състояла. Според Украйна, Русия обикновено предоставя информация за маршрута и транспорта, който ще се използва за размяната, за да се гарантира безопасността на военнопленниците. Този път, според Украйна, това не е било направено, предаде Нова тв.

САЩ не могат да потвърдят, че на борда на разбилия се руски самолет Ил-76 е имало украински военнопленници

„Очевидно е, че руснаците си играят с живота на украинските затворници, с чувствата на техните семейства и с емоциите на нашето общество. Необходимо е да се установят всички ясни факти, доколкото това е възможно, като се има предвид, че самолетната катастрофа е станала на руска територия - извън нашия контрол”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Водещи новини

Още новини