Киев сигнализира за "много нарушения" при внезапни проверки на военни доставки

  • 29 януари 2024 12:49

  • 860
  • 0
Киев сигнализира за "много нарушения" при внезапни проверки на военни доставки
© Gettyimages

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров призна за наличието на пропуски, след оплаквания от страна на украинските военни за недостатъци в оборудването и доставките, предаде ДПА.

По време на непланираните проверки са регистрирани "много нарушения", съобщи министърът във "Фейсбук". Инспектирани са били и доставките на хранителни продукти. Според доклада провизии на стойност над 1,2 млн. евро (1,3 млн. долара) са липсвали и не са били доставени. 

"Регистрираме нарушенията и разглеждаме всеки случай поотделно", пише Умеров в изявлението, публикувано вчера.

Заради инцидентите наскоро е бил сменен доставчикът за някои военни части, според същия източник. Изненадващите проверки, в които участват и тайните служби и други организации за сигурност, ще продължат, пише БТА.

Зеленски оповести доходите си за две години

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че наскоро е имало оплаквания от въоръжените сили за недостиг на доставки в лагерите на някои части, воюващи на Източния фронт. Установени са също така недостатъци в качеството и количеството на храната.

Напоследък в Украйна избухнаха няколко корупционни скандала, свързани с министерството на отбраната и въоръжените сили. Умеров припомни, че в министерството е бил разкрит случай на измама, при който бивши и настоящи служители са присвоили около 36,4 милиона евро за закупуване на артилерийски боеприпаси.

В крайна сметка сумата е била върната в бюджета, подчерта министърът на отбраната.

През септември 2023 г. украинското правителство уволни дългогодишния бивш министър на отбраната Олексий Резников и други високопоставени служители, припомня ДПА. След като зае новия си пост, Умеров обяви, че ще прочисти системата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини