Шефът на "Сименс" предупреди за възраждането на десния екстремизъм в Германия

Getty Images, архив
share

Председателят на надзорния съвет на "Сименс" Джо Кезер предупреди за възраждането на десния екстремизъм в Германия в момент, когато страната навлиза във втора седмица на общонационални протести срещу партията "Алтернатива за Германия" (AзГ), предадоха Ройтерс и БТА.

"Ако всичко е така, както се съобщава, тогава това е абсолютно възмутително", каза Кезер, който е и председател на надзорния съвет на "Даймлер Трък", в интервю за Ройтерс, във връзка със съобщенията за среща на десни екстремисти в Потсдам.

На срещата е била обсъдена миграционната политика, включително масовите депортации на хора с чуждестранен произход, както беше съобщено от уебсайта за разследващи новини "Коректив"(Correctiv). "Това буди горчиви спомени", каза Кезер.

АзГ, която се класира на второ място в общонационалните проучвания, отрича тези планове да са политика на партията. Сълидерката Алис Вайдел се раздели с един от съветниците си, който е участвал в разговорите.AзГ не отговори веднага на исканията за коментар, посочва Ройтерс.

Гняв, протести, стачки: какво става в Германия

Коментарите на Кезер идват, след като лидери на германски компании, включително производителят на чипове Infineon и производителат на химикали Evonik изразиха своите опасения по-рано тази седмица.

Като изтъква поуките от историята на Германия, Кезер предупреди за щетите по имиджа на Германия в света и призова германския бизнес публично да предупреди за последиците. Той заяви, че ще участва в демонстрациите срещу десния екстремизъм, които се провеждат в много градове.

Водещи новини

Още новини