Свалиха имунитета на полски депутат, угасил свещи за Ханука

Pixabay
share

Парламентът на Полша гласува за отнемане на имунитета на депутат, използвал пожарогасител, за да изгаси еврейските свещи за Ханука в парламента на страната през декември, предаде Ройтерс.

Гласуването дава възможност на прокурорите да повдигнат обвинения на Гжегож Браун от крайнодясната партия "Конфедерация" за седем деяния, извършени през 2022 г. и 2023 г., включително за случая с изгасените свещи.

"Няма причина да го защитаваме с имунитет. Знаем какво е направил и то е неприемливо", заяви Агнешка Помашка, депутат от "Гражданска коалиция", най-голямата партия в коалиционното правителство на Полша.

В Ню Йорк запалиха най-голямата менора в света

Основната опозиционна партия, националистическата "Право и справедливост", също гласува в подкрепа на отнемането на имунитета на Браун.

Варшавският окръжен прокурор Мариуш Дубовски заяви пред парламентарна комисия, че срещу Браун ще бъдат повдигнати обвинения и за унищожаване на имущество, нарушаване на телесната неприкосновеност и обида на обекти на религиозно поклонение, съобщи държавната информационна агенция ПАП.

След като угаси свещите в парламента на 12 декември, Браун излезе на трибуната, където определи Ханука като "сатанинска" и заяви, че възстановява "нормалността". Попитан по-късно дали се срамува от постъпката си, той отговори: "Тези, които участват в сатанински поклонения, трябва да се срамуват."

Браун, който в миналото е правил проруски изказвания, стана известен още преди случая с Ханука с действия като да изхвърли в кошчето за боклук коледна елха, украсена с цветовете на Европейския съюз и Украйна, и повреждането на микрофон по време на беседа на историк, занимаващ се с Холокоста, пише БТА.

Той отхвърля обвиненията на прокурора срещу него и заяви днес, че те "не отговарят на действителното положение и на материалната истина".

Водещи новини

Още новини