Полша обмисля да въведе лицензионен режим за селскостопански стоки от Украйна, подобен на този с България и Румъния

Gettyimages
share

Полша обмисля лицензионна сделка за селскостопанска търговия с Украйна, подобна на тази, договорена с Киев от Румъния и България, съобщава БТА, позовавайки се на официален представител, пожелал анонимност. Това ще даде възможност на Варшава да прекрати спора с Киев и да бъдат спрени  протестите на превозвачите в Полша, които блокират редица гранични пунктове.

По-рано днес беше съобщено, че превозвачите ще вдигнат блокадите, продължили седмици, по ГКПП с Украйна, като беше посочен напредък в преговорите, но без да бъдат изяснени повече детайли.

От края на ноември България и Украйна въведоха лицензионни режими по отношение на търговията със селскостопански стоки като слъчноглед, рапица и пшеница.

Румънски фермери искат спиране на транзита на украинско зърно през държавата

Днес в по време на Световния икономически форум в Давос министър-председателят Николай Денков обсъди с украинският първи заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко въпроса за вноса на слънчоглед от Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Денков и Свириденко бяха категорични, че това трябва да става в съответствие с интереса на българските зърнопроизводители, но и с този на производителите на олио и други продукти от слънчоглед, които имат капацитет да обработват повече зърно, допълват от МС.

Потвърдено беше, че договореният през есента на 2023 г. лицензионен режим за внос и транзит ще продължи да се спазва стриктно. А контролът ще се осъществява от министерството на икономиката на Украйна във взаимодействие с българската Агенция "Митници".

В началото на годината министърът на земеделието Кирил Вътев обсъди с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски действието на въведения лицензионен режим.

Водещи новини

Още новини