Румънски фермери искат спиране на транзита на украинско зърно през държавата

  • 15 януари 2024 17:42

  • 790
  • 3
Румънски фермери искат спиране на транзита на украинско зърно през държавата
© Getty Images

Представители на фермерите от румънския окръг Муреш поискаха днес спиране на транзита на украинско зърно през територията на Румъния, твърдейки, че над половината от количеството, влязло в страната от Украйна, е продадено на вътрешния пазар, преди да стигне до пристанище Констанца, предаде Аджерпрес.

Освен това фермерите от Муреш са недоволни от високите акцизи на дизеловото гориво, от цените на автомобилната застраховка "Гражданска отговорност", както и от законодателните промени, влезли в сила от 1 януари, включително за плащането на здравни осигуровки от работещите в земеделието.

Те представиха исканията си по време на среща с префекта на окръг Муреш Чиприан Добре, след която заявиха, че разговорите не са довели до никакъв конкретен резултат, без да дадат повече подробности пред медиите.

Румънското пристанище Констанца отчете рекорден износ на зърно заради Украйна

"Завършихме първия кръг разговори с фермерите (...) Обсъдихме на първо място общите въпроси, които предизвикаха недоволството на фермерите. (...) Що се отнася до нас, изразяваме пълната си готовност за диалог и за разбиране на проблемите, които фермерите в Румъния, съответно в окръг Муреш, имат и ще продължим през целия ден и през следващите дни срещите с абсолютно всички, които искат да разговарят с нас, с институцията на префекта", заяви след края на разговорите префектът на окръг Муреш Чиприан Добре. 

Той отбеляза, че исканията, които фермерите са изложили, не са от компетенциите на институцията на префекта. 

"Говорихме като цяло за нещата, които знаем от всички обществени медии, а именно факта, че вносът и този коридор на зърното, което се движи от Украйна към различни дестинации, създава проблеми в сферата, в която те развиват своята дейност (...) Моето послание винаги ще бъде призив за уравновесеност", посочи още префектът.

Същевременно Украйна отново съобщи, че протестиращите румънски фермери са блокирали два гранични пункта на румънско-украинската граница, предаде Укринформ. 

Държавната служба за охрана на границите на Украйна информира, че граничният пункт Сирет/Порубне е блокиран в около 12:00 часа днес, като е спряно само преминаването на камиони, а останалите видове превозни средства, както и пешеходци, могат да преминават и двете посоки.

Блокиран е трафикът и през граничния пункт Викову де Сус/Красноилск. И двата пункта се намират в румънския окръг Сучава, пише БТА.

Агенцията напомня, че граничният пункт Сирет беше блокиран от протестиращите румънски фермери и в събота и неделя. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
790 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.15 | 23:38

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo
Емѝ...трахнут меня в ЖОПЕ-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТ

2024.01.15 | 18:00

2
ИМАМ КЛИП , КАК ПРАВЯ 16 000 МИНЕТА НА ЛЮЛЯКА...ДРУГИ КАК ДУХАМ НА ЛЕВСКИ, РАКОВСКИ И БОТЕВ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР-ЛУДНИЦА..✌
Емѝ...Ибана съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.15 | 17:59

1
ИМАМ КЛИП , КАК ПРАВЯ 16 000 МИНЕТА НА ЛЮЛЯКА...ДРУГИ КАК ДУХАМ НА ЛЕВСКИ, РАКОВСКИ И БОТЕВ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР-ЛУДНИЦА..✌

Добави коментар

Водещи новини