Румънският външен министър: Ще продължим диалога с Австрия за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген

Getty images (архив)
share

Румънският външен министър Луминица Одобеску (на снимката) заяви днес, че страната продължава диалога с Австрия за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, като основаната цел е възможно най-добрата охрана на външните европейски граници, предаде Аджерпрес.

Дипломат номер едно на Румъния участва днес в конференция по повод началото на белгийското председателство на Съвета на ЕС заедно с посланика на Белгия в Букурещ Джон Корнет д'Елзиус и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в Румъния Рамона Кириак.

Одобеску заяви, че освен присъединяването към Шенгенското пространство по въздух и море през тази пролет "имаме още една важна стъпка: премахването на контрола по сухопътните граници".

"Нашите усилия - в тясна връзка с Министерството на вътрешните работи - ще продължат. На първо място ще продължим диалога с Австрия. Знаехме ясно от момента, когато Австрия реши да вдигне частично ветото си, че само толкова можеше в онзи момент. Но това не означава, че няма да продължим диалога с Австрия, за да открием решение за премахване на проверките и по сухопътната граница. Имаме като анекс към решението за прилагане на законодателството на Шенген една декларация на Румъния, Австрия и България, в която са предвидени серия от мерки за укрепване на сътрудничеството между трите страни", посочи тя.

Вътрешният министър на Австрия: Запазваме ветото върху присъединяването на България и Румъния към Шенген

В този контекст, посочи министърът, ще има серия от "проверки, осъществени заедно с австрийските партньори, но и с други страни".

"Мисля, че в крайна сметка, в един сложен международен контекст, в който се сблъскваме с терористични явления, с повишена миграция, имаме интерес да охраняваме външните граници възможно най-добре", отбеляза министърът.

Тя посочи, че предишното председателство на Съвета на ЕС - испанското, е работило до последния ден на 2023 г. за одобряване на присъединяването на Румъния и България към Шенген с въздушните и морските граници, което ще стане от 31 март.

Ръководителката на Представителството на ЕК в Румъния също напомни за това.

"Сигурна съм, че в Румъния хората ще запомнят испанското председателство с улесняването на получаването от страна на Румъния на качеството на член на Шенген", посочи Рамона Кириак, като подчерта отново посланието на ЕК, че "Румъния и България изпълняват напълно критериите за присъединяване към Шенген".

Белгийският посланик в Букурещ Джон Корнет д'Елзиус на свой ред отбеляза, че "и Румъния, и Белгия искат силна Европа, Европа, която си сътрудничи със своите партньори за мир и за международен ред, базиран на правила".

"Белгия подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство. Нашият премиер заяви в едно интервю наскоро, че външните граници на Европа включват Румъния и България, а нашето председателство ще се опита да сближи тези позиции", посочи дипломатът.

 

Водещи новини

Още новини