Повечето румънци определят като успех частичното присъединяване към Шенген, показва проучване

  • 25 януари 2024 15:47

  • 664
  • 2
Повечето румънци определят като успех частичното присъединяване към Шенген, показва проучване
© Getty Images

Петдесет и пет процента от румънците определят като успех частичното присъединяване към Шенген, 32 на сто смятат, че е по-скоро провал, 11 процента се въздържат от мнение. Това показват данните от проучване, направено по поръчка на Социалдемократическата партия и цитирано от вестник “Адевърул”. 

Попитани дали през 2024 г. Румъния ще успее да завърши процеса на присъединяване към Шенген и със сухопътните граници, 46 процента отговарят положително, 13 на сто отрицателно. Деветнайсет процента смятат, че основната заслуга за отблокирането на ситуацията по отношение на Шенген е на правителството на Румъния, следвана от Европейската комисия - 14 процента. Тринадесет на сто от анкетираните казват, че това е заслуга на премиера Марчел Чолаку, 12 процента - на румънската дипломация, 8 на сто - на Социалдемократическата партия и 4 процента - на президента Клаус Йоханис.

Сред политическите лидери, на които румънците имат най-голямо доверие, е настоящият премиер Марчел Чолаку с 26 процента. Двадесет и три на сто предпочитат да се доверят на лидера на Националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR) Джордже Симион или на сенатор Диана Шошоака. В класацията следват лидерът на НЛП Николае Чука (20 процента), президентът Клаус Йоханис (16 процента и евродепутатът Дачиан Чолош (15 процента).

На въпрос дали ще гласуват на изборите за Европейски парламент, 54 процента от анкетираните отговарят, че ще гласуват със сигурност, 28 на сто казват, че "мислят, че ще гласуват", 9 процента вероятно няма да гласуват, а 6 на сто със сигурност няма да гласуват. 

Проучването показва и какви биха били резултатите от вота, ако изборите бяха следващата неделя. СДП би успяла да събере 31 процента от гласовете, следвана от НЛП с 20 на сто и Националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ с 19 процента.

"Галъп" с ново изследване: Полушенген – ОК. Цял Шенген? Браво! Битки за паметта? Не, благодаря!

Тридесет и един процента от румънците отговарят, че най-важни тази година ще са президентските избори, 26 на сто посочват парламентарните избори, 23 процента - местните и само 14 на сто споменават изборите за Европейски парламент.

Що се отнася до мнението на румънците за Европейския съюз, 53 процента казват, че имат добро мнение, 26 на сто - лошо. Шейсет и пет процента мислят, че бъдещето на Румъния е в ЕС, а 25 процента - извън ЕС. 

Проучването е осъществено в периода 8-22 януари чрез интервюта. Участвали са 1150 души. Максимално допустимата грешка на данните е ± 2,9 процента, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
664 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.25 | 17:28

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> do.my/xbio
Чефаче

2024.01.25 | 16:15

1
С кораби по дунава превозваме мигранти

Добави коментар

Водещи новини