Сунак: Ударите на САЩ и Великобритания ще намалят възможностите на хусите в Червено море

Getty Images
share

Британският премиер Риши Сунак заяви днес, че според него ударите на САЩ и Великобритания по военни цели на бунтовниците хуси в Йемен ще намалят способностите на подкрепяната от Иран групировка, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление пред журналисти в Украйна.

"Предприехме редица удари заедно със съюзниците, които според нас ще намалят и нарушат способностите им. На прицел бяха взети площадки за изстрелване на ракети и пускане на дронове", каза Сунак.

"Първоначалните признаци са, че тези удари са били успешни. Целта ни е много ясна, тя е да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в региона", добави той.

НАТО: Ударите на САЩ и Великобритания по позиции на хусите са отбранителни

Британският министър-председател Риши Сунак ще направи изявление пред парламента в понеделник идната седмица относно ударите срещу военни цели на бунтовниците хуси в Йемен, но не се предвижда гласуване дали да бъдат подкрепени военните действия, съобщи днес говорител на британското правителство, отбелязва БТА.

Запитан дали ще има гласуване със задна дата относно ударите, говорителят на Сунак заяви: "Няма такива планове. Както казахме, разполагането на въоръжени сили е прерогативно правомощие и правителството не е правно задължено да търси официално одобрение от парламента".

Водещи новини

Още новини