Близо 8000 души подписаха апел срещу Жерар Депардийо във Франция

Getty Images
share

Близо 8000 подписа бяха събрани до неделя във Франция срещу актьора Жерар Депардийо, към когото има отправени обвинения в сексуално посегателство, съобщава „Хъфингтън пост“.

Преди седмица близо 60 френски артисти подкрепиха алтернативна платформа в подкрепа на Депардийо.

Текстът срещу актьора бе публикуван на сайт, наречен Cerveauxnonavailables.net („Мозъците не са налични“), и събра близо 8000 подписа за две денонощия.

Френският министър на културата: Жерар Депардийо е позор за страната ни

Авторите наричат ​​своя „контраапел” опит да балансират призива, публикуван от вестник „Фигаро“ в подкрепа на актьора, който е подписан от повече от 50 души, сред които са актьорът Пиер Ришар, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози Карла Бруни, актрисата Карол Буке и др. Според екипа речите в подкрепа на Депардийо, включително от френския президент Еманюел Макрон, са „плюнка в лицето на жертвите“, за които се твърди, че са пострадали от действията на актьора, както и „всички жертви на сексизъм и сексуално насилие“.

Френски музей премахна восъчна фигура на Жерар Депардийо

На 26 декември близо 60 френски културни дейци публикуваха призив в подкрепа на Депардийо на фона на обвиненията в сексуален тормоз срещу него. Те се обявиха срещу „линчуването" и „потока от омраза“, насочен срещу Депардийо в медиите. В съобщението им се посочва, че кампанията срещу актьора се води „в разрез с принципа на презумпцията за невинност“. Артистите отправиха и призив да не забравяме значението на Депардийо за френската култура. В същото време дейците на културата подчертаха, че „не възнамеряват да влизат в спорове с никого и разчитат, че правосъдието ще си свърши работата“.

Френският актьор Жерар Депардийо беше отстранен от Националния орден на Квебек

На 15 декември френската министърка на културата Рима Абдул-Малак каза по „Франс 5“, че Съветът на Ордена на почетния легион възнамерява да оцени пригодността на Депардийо за това най-високо отличие във Франция на фона на обвиненията в тормоз от редица жени. Великият канцлер на ордена и началник на генералния щаб Франсоа Льокоентр й разказал за подобни планове в личен разговор. Съветът, по-специално, планира да определи дали временно да лиши Депардийо от прерогативите на ордена или да отмени тази награда.

Актрисата, обвинила Жерар Депардийо в изнасилване, се хвърли в Сена и загина

Френският президент Еманюел Макрон по-късно каза, че смята за неприемливо да лиши актьора от Ордена на почетния легион въз основа на публикации в медиите и се застъпва за запазване на презумпцията за невинност, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини