Бившият британски военен министър: Израел рискува да подклажда конфликта още 50 г.

Getty Images
share

Израел рискува да подклажда конфликта още 50 години с тактиката си в Газа, предупреди бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2336

Пишейки в "Дейли телеграф", високопоставеният депутат от Консервативната партия отбеляза, че Израел рискува да подкопае своята правна основа за своите действия в територията. 

"Ако Бенямин Нетаняху мисли, че убийствата, породени от гняв, ще коригират проблема, тогава той много греши", пише Уолъс. Бившият министър на отбраната изтъкна, че не призовава за прекратяване на огъня с "Хамас", но предупреди, че Израел трябва да спре своя "груб и безразборен метод на нападения" в Ивицата Газа. 

"Методите на Нетаняху няма да решат този проблем. Всъщност вярвам, че неговата тактика ще подхранва конфликта за още 50 години. Действията му радикализират мюсюлманската младеж по целия свят", пише Бен Уолъс. 

Би Би Си коментира, че Израел настоява, че за постигането на победа е необходим военен натиск. Намесата на Бен Уолъс идва на фона на нарастващ международен натиск по повод на големия брой цивилни жертви в Газа. Външният министър Дейвид Камерън вече призова за "продължително прекратяване на огъня" и предупреди ,че "твърде много цивилни са били убити" в съвместна статия с Аналена Бербок – германската му колежка, отбелязва БНР. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2336

Водещи новини

Още новини