Орбан защити решението си за Киев и заяви, че все още може да спре присъединяването на Украйна към ЕС

Getty Images
share

Унгарският премиер Виктор Орбан днес защити решението си да наложи вето на пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 милиарда евро и заяви, че все още може да спре присъединяването на тази страна към блока, след като тя получи вчера зелена светлина да започне преговори за членство, предаде Ройтерс.

На срещата на върха в Брюксел другите лидери на Европейския съюз заобиколиха възраженията на Орбан, като уредиха той да напусне залата, докато те предприемаха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване с държава, която е във война. Те обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията, отбелязва Ройтерс.

Унгария блокира споразумение в ЕС за отпускане на 50 милиарда евро за Украйна

Орбан заяви пред унгарското държавно радио, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна - част от по-широк многогодишен бюджетен план - за да е сигурен, че Унгария ще получи средствата, които иска, от бюджета на ЕС. "Винаги съм казвал, че ако някой иска да промени бюджета - а те го искат - то това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което й се полага. Не половината или една четвърт от него", подчерта той, пише БТА.

Унгарският премиер окачестви започването на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС като "лошо решение" .

"Унгария не носи никаква отговорност за това, можем да спрем този процес по-късно и ако е необходимо, можем да ударим спирачка, и крайното решение ще бъде взето от унгарските депутати", подчерта Орбан.

Водещи новини

Още новини