ЕС остро осъжда решението на Русия да обяви за екстремистко ЛГБТ движението

Pixabay
share

Европейският съюз категорично осъжда решението на руския Върховен съд да забрани това, което той нарича "международно ЛГБТ обществено движение", като "екстремистко" и да забрани дейността му в Руската федерация. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщава БТА.

На фона на продължили с десетилетия репресии срещу правата на хората ЛГБТ+, предприети при президента Путин, това решение цели по-нататъшно преследване на тази общност в Русия и задушаване на гражданското общество, както и на онези, които смело защитават човешките права, добавя той.

Върховният съд на Русия: Движението ЛГБТ е екстремистко

Това решение ще попречи на хората ЛГБТ+ да се ползват от човешките си права и от достойнство заради страхове от неоправдано преследване, отбелязва Борел.

ЕС твърдо се противопоставя на дискриминацията, предразсъдъците и омразата. Съпричастни сме с руските граждани и всички останали неблагоприятно засегнати от това решение.

ЕС призовава Русия да спре неоснователните репресии, да спази международните си задължения и да зачита и защитава правата на човека, без каквато и да е дискриминация, се допълва в изявлението.

Водещи новини

Още новини