ЛГБТ общността в Словакия е притеснена от езика на омразата в предизборната кампания

  • 28 септември 2023 12:38

  • 949
  • 5
ЛГБТ общността в Словакия е притеснена от езика на омразата в предизборната кампания
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Една година след двойно убийство, извършено по хомофобски подбуди, ЛГБТ общността в Словакия е обезпокоена от засилването на езика на омразата с наближаването на парламентарните избори в събота, се казва в аналитичен материал на агенция Франс прес.

АФП отбелязва, че в словашкото законодателство правата на хомосексуалистите не са застъпени особено много.

Бившият премиер Роберт Фицо, чиято партия "Посока - социална демокрация" според социологическите проучвания се очаква да спечели на изборите, е известен с честите си вербални атаки срещу ЛГБТ общността. По думите на Фицо осиновяването на деца от еднополови двойки, което не е позволено в Словакия, е "перверзия".

В най-скорошното предизборно видео на "Посока - социална демокрация" може да бъде видян младеж, който прилича на ръководителя на либералната партия "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка (която според социологическите проучвания ще е основният съперник на "Посока - социална демокрация" на изборите), загърнал се със знаме в цветовете на дъгата и колебаещ се в коя тоалетна да влезе по време на училищно междучасие - в тази за мъже, в тази за жени или в трета, обозначена с изображение на хеликоптер.

"Докато прогресивният Мишо се чуди днес дали е момче, момиче или хеликоптер, за нас джендър идеологията в училищата е неприемлива и бракът е съюз само между мъж и жена", казва Роберт Фицо в това видео.

"Със сигурност никога няма да съм съгласен с това те (хомосексуалистите) да могат да сключват брак, както се случва в други страни", каза наскоро Фицо пред пресата.

В Словакия няма правна уредба на хомосексуалните партньорства и представителите на ЛГБТ общността не се третират от закона като близки на партньорите си, което прави невъзможно получаването на информация за здравословното състояние на половинката и взаимното наследяване.

Освен това Словакия не признава и еднополовите бракове, сключени в чужбина.

Изпълнителният директор на асоциацията "Инакост", в която членуват словашки организации на гейове и лесбийки, Мартин Мацко изразява пред Франс прес безпокойството си от реториката на "Посока - социална демокрация".

Трима убити и един ранен при стрелба до гей бар в Братислава

"Посока - социална демокрация" в рамките на кампанията не само прибягва до пропаганда на омразата по отношение на ЛГБТ хората, но и в програмата си обещава да въведе законова забрана в училищата да се говори за ЛГБТ хората", обяснява Мацко причините за тревогата си.

"Очакваме той да прокара закони, сходни на тези на (унгарския премиер Виктор) Орбан в Унгария и на (губернатора републиканец) Рон Десантис във Флорида", казва още изпълнителният директор на "Инакост".

Само две от 25-те партии, които ще се борят за места в парламента, обещават повече права за представителите на ЛГБТ общността.

Други партии прибягват до реторика, сходна с тази на "Посока - социална демокрация". Една от тези партии например е Християндемократическото движение, чийто председател Милан Майерски наскоро заяви, че "ЛГБТ идеологията е бич".

Бившият премиер центрист Игор Матович също разкритикува ЛГБТ хората в социалните мрежи. "73 пола? Болни. Да превръщаш 12-годишни момичета в момчета? Болни", се казва в негова публикация.

Като изключим "Свобода и солидарност", която според проучванията ще има трудности да влезе в парламента, партията "Прогресивна Словакия" е единственото либерално движение, което има шансове да спечели депутатски места. Предизборната ѝ програма съдържа обещание бракът да бъде достъпен "за всички двойки".

Дори и либерални или прогресивни партии да успеят да влязат в новото правителство, шансовете за реализиране на тези предизборни обещания обаче не са големи, отбелязва Франс прес, цитирано от БТА.

"За да сформира мнозинство в парламента, "Прогресивна Словакия" ще трябва да се коалира с по-консервативни партии и програмата за по-широки права на ЛГБТ хората ще бъде забравена", казва пред Франс прес Юрай Мартини, 46-годишен директор на компания за връзки с обществеността и открит хомосексуалист.

"Не очаквам никаква промяна", изтъква Хана Фабри, 60-годишна активистка за правата на лесбийките от Братислава. "Искам и имам нужда да вярвам, че ако партията "Прогресивна Словакия" дойде на власт, тя няма да изхвърли на боклука правата на ЛГБТ хората при преговорите за влизане в правителството", казва още тя.

От социологическо проучване на "Инакост", реализирано миналата година, става ясно, че над 77% от гейовете и лесбийките в Словакия са казали, че най-сериозният проблем, с който се сблъскват, е липсата на законова уредба на еднополовите партньорства.

Според най-скорошното проучване на международния мисловен тръст "Глобсек" (GLOBSEC) 63% от словаците не искат хомосексуалистите да имат равни права с останалите хора, отбелязва Франс прес.

През октомври миналата година Словакия бе шокирана от двойното убийство пред гей бар на двама млади мъже, припомня Франс прес. Ден след убийството бяха отправени призиви за реформи, но оттогава насетне не е направено много, заключава АФП.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
949 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
рп

2023.09.28 | 13:32

5
Сорос още ли действа с НПО-тата си в източна Европа ? Явно , да, щом има подобни новини от мисирките.

2023.09.28 | 13:01

2
ЛБГТ общността в Словения са два гея, живеещи в Лондон.

2023.09.28 | 13:16

4
В Словакия са трима

2023.09.28 | 13:14

3
Словакия...

2023.09.28 | 12:59

1
Притеснени изроди@!!Новина,бе др.журналя поръчкови и тъпи слуги !!!

Добави коментар

Водещи новини