Освиркаха Манюел Валс

share

Френският министър на вътрешните работи посети град Амиен, където избухнаха ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи младежи. Той обаче беше посрещнат с бурни освирквания. 17 полицаи бяха ранени и бяха нанесени значителни материални щети при яростни сблъсъци в понеделник вечерта.

Младежи в град Амиен блъскаха и се подиграваха на френския вътрешен министър Манюел Валс, който пристигна в северния град Амиен, за да се срещне с представители на местната власт. Посещението на министър е по повод ескалиралото насилие в региона, предизвикано от рутинна проверка на пътната полиция в квартала, при която бяха спрени водачи, каращи с превишена скорост. Стотина младежи се събрали в северния квартал на Амиен и започнали да хвърлят предмети и самоделни бомби срещу полицаите. Униформените отговорили със сълзотворен газ и гумени куршуми. Сблъсъците постепенно излезли от контрол и завършили с масов погром. Изгорени са училище, младежки център и няколко коли.

Това е първият случай на гражданско неподчинение, с което се сблъсква новият френски президент Франсоа Оланд. През последното десетилетие във Франция периодично избуфхват яростин безредици. При бунтовете през 2005 г. дори беше наложено извънредно положение.

Водещи новини

Още новини