Констанца се готви за нов масивен приток на зърно от Украйна

Pixabay
share

Най-голямото пристанище в Румъния на Черно море - Констанца, се подготвя за нов масивен приток на зърно от Украйна след отказа на Русия да удължи споразумението за експортен коридор с посредничеството на Турция и ООН. Това съобщават местните медии, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13590

Директорът по зърнените операции на пристанището Дан Долгин коментира, че очаква силно увеличение на зърнения трафик от следващия месец, с началото на кампанията за прибиране на реколтата в Украйна.

Въпреки че пристанищната администрация и частните оператори положиха значителни усилия, за да намалят времето за чакане и да увеличат капацитета за съхранение и обработка, властите признават, че натискът върху пристанище Констанца ще нарасне. 

Дан Долгин представи ситуацията през 2022 г. като „предизвикателство“ за румънската пристанищна инфраструктура и не изключва тя да се повтори.

От началото на руската инвазия украинското зърно пристига в пристанището на Констанца с влакове, камиони или кораби, които тръгват от малки пристанища на украинския бряг на река Дунав, отбелязва Аджерпрес.

Цената на пшеницата расте след оттеглянето на Русия от зърнената сделка

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13590

Водещи новини

Още новини