Крал Чарлз III: Винаги съм се чувствал у дома в Румъния

Getty Images
share

Не мога да опиша удоволствието, което изпитвам, посещавайки отново Румъния, заяви британският крал Чарлз III, който бе посрещнат в двореца "Котрочени" от румънския президент Клаус Йоханис, съобщава телевизия Диджи 24, която описва като "историческо" посещението на британския монарх в Румъния.

"Минаха 25 години от първото ми посещение в тази забележителна страна. Когато дойдох тук и дори преди това, чувствах дълбока връзка с Румъния. Кралят на Румъния беше братовчед на краля на Великобритания, кралица Мария беше наследничка на британската кралска фамилия, а моят баща беше братовчед на крал Михай и имаха спомени от детството, прекарано заедно тук. Винаги съм се чувствал у дома в Румъния. През всички тези години имах радостта да мога да пътувам из цялата страна и съм се срещал с румънци от всички области. По този начин имах възможността да стана пряк свидетел на изключителното развитие, което се случи", заяви Чарлз III.

Кралят добави, че е "впечатлен от представителите на младото поколение, които се изправят пред предизвикателствата на съвременния свят във всички области" и че е "вдъхновен от хората, с които се е срещнал".

"Обикнах Румъния, нейната култура и изкуство, наследство, история, пейзажи и биоразнообразие", каза още британският монарх и продължи на румънски: "Земя на славата, земя на копнежа", цитирайки стихотворението "Какво ти желая на теб, сладка Румъния" на прочутия румънски поет Михай Еминеску.

Чарлз III пристига на петдневно посещение в Румъния

Крал Чарлз III също така изрази признателността си към хората, които са подкрепяли благотворителните му проекти.

"Видях изключително щедра подкрепа и за приятелите от Украйна. Идвал съм в Румъния толкова много години, защото съм усещал близостта с румънския народ заради страданията му след Втората световна война. Все повече британци идват ежегодно в Румъния и милиони румънци представляват важен елемент от живота във Великобритания. Нашите приятелски връзки са по-силни", подчерта още британският монарх.

Крал Чарлз III не е придружен от съпругата си кралица Камила. По време на посещението си кралят ще пътува и до резиденцията си в село Вискри. Последното посещение в Румъния на Чарлз, по това време принц на Уелс, беше през май 2022 г., напомня телевизията, цитирана от БТА. 

Водещи новини

Още новини