Проучване показва отново преднина на партията на Мицотакис на предстоящите избори

Getty Images
share

Социологическо проучване за вторите парламентарни избори в Гърция, които ще се състоят на 25 юни, показва преднина от 21,9 пункта на Нова демокрация пред опозиционната партия Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА), предаде телевизия „СКАЙ“.

Анкетата е проведена от агенция „Метрон анализис“. Въз основа на намеренията за гласуване разликата между Нова демокрация и СИРИЗА е 19,1 процентни пункта - 35,8 процента за дясноцентристката "Нова демокрация и 16,7 процента за СИРИЗА. Социалистическото движение ПАСОК е с 10,2 процента, Гръцката комунистическа партия (ГКП) с 6,7 процента, евроскептичната партия „Плевси елефтериас“ с 4,2 процента, националистическата партия „Гръцко решение“ с 3,8 процента и консервативна партия НИКИ (Победа) с 3,3 процента.

Резултатът от проучването показва, че партията на Янис Варуфакис МеРА25 остава под прага от три процента с 2,2 процента, като 3,3 процента от анкетираните са заявили, че няма да гласуват.

Един от очакваните варианти след предстоящите парламентарни избори е, че ще има седемпартиен парламент, а 300 депутатски места ще бъдат разпределени, както следва: 162 места за „Нова демокрация“, 51 места за СИРИЗА, 32 места за ПАСОК, 20 места за ГКП, 13 места за „Плевси елефтериас“, 12 за „Гръцко решение“ и 10 за НИКИ, съобщи телевизията.

Гърция е в предизборна кампания

Осемдесет и девет процента от анкетираните са заявили, че ще гласуват, което показва, че няма да има промяна в избирателната активност, която на преднините избори на 21 май достигна 88 процента.

На парламентарните избори на 21 май партията на Кириакос Мицотакис „Нова демокрация“ спечели изборите със значителна преднина, като събра 40,78 процента, а СИРИЗА 20,07 процента. Въпреки високите проценти от вота Нова демокрация отказа да състави правителство, защото не получи абсолютно мнозинство в парламента. На предсрочните избори на 25 юни ще бъде приложена друга избирателна система, която дава на водещата партия допълнителни депутатски места, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини