Гърция е в предизборна кампания

  • 30 май 2023 10:32

  • 230
  • 0
Гърция е в предизборна кампания
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Днес официално започва предизборната кампания в Гърция. Партиите се впускат в усилена предизборна борба, за да активират гърците да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 25 юни.

"25 юни не е ден за плаж, а за гласуване", прикани избирателите бившият премиер и лидер на консерваторите Кириакос Мицотакис. От централата на "Нова Демокрация", партията спечелила вота на 21 май с 40% от гласовете, съобщават за интензивна кампания, която започва днес с много срещи с хората и обещания за промени в икономическата политика.

Лидерът на опозиционната СИРИЗА, след като смени емблематични лица от предизборния щаб, очаква промяна на вота на гърците в полза на опозицията.

Социалистите от ПАСОК също започват усилена предизборна програма с очакване да се превърнат в основна опозиционна сила.

Гръцкият президент разпусна парламента

Няколко кандидат-депутати от различни партии напускат листите, след като на първия вот не получиха очакваната подкрепа. А малки партии, които останаха много под три процентния праг за влизане в парламента, също съобщават, че се отказват от участие на изборите през юни. Те ще се проведат по променен избирателен закон, който дава до 50 депутатски места бонус на спечелилата партия. Очакванията са, след вота "Нова Демокрация" да състави самостоятелно правителство. 

Калина Христова
230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини