Европарламентът пита българската прокуратура за "Барселонагейт"

pixabay
share

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент изисква информация по развитието на разследването за "Барселонагейт" от 2020 г. 

Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева - единственият представител от България в структурата, съставена от 14 членове на ЕП. Сред правомощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните принципи в държавите членки.

Посочва се, че по инициатива на Йончева България е под наблюдение на групата от лятото на 2020 г., а "Барселонагейт" е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 г., когато са изпратени въпроси до българските власти за този случай, както и за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Борисов: Няма да си дам доброволно имунитета

През април тази година мониторинговата група зададе въпроси относно напредъка по ключови разследвания за корупция, съдебната реформа, както и "Барселонагейт" към българските власти - Министерството на правосъдието и прокуратурата. Сред предоставените отговори от страна на прокуратурата липсва нова информация относно разследването по "Барселонагейт", отбелязват от офиса на Йончева.

Водещи новини

Още новини