Евродепутатите осъждат нападението срещу българския главен прокурор

gettyimages
share

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) е шокирана да научи за бомбената атака срещу главния прокурор в България на 1 май, съобщи пресслужбата на Европейския парламент в България.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 510

Въпреки че остава много да се изясни относно точните обстоятелства на нападението, групата счита, че това нападение срещу лицето и прокуратурата е въпрос, който пряко засяга върховенството на закона. Институциите в една демократична държава трябва да могат да функционират без сплашване.

Групата приветства бързото започване на разследване на тази атака от страна на българските органи.

"Европол" ще разследва атентата срещу главния прокурор Иван Гешев

Предвид сериозността, сложността и специализирания експертен опит, необходими за изясняване на обстоятелствата и идентифициране на извършителите, групата приветства искането на българските органи за участие на Европол в разследванията и настоятелно призовава органите да потърсят цялата международна подкрепа, необходима за провеждането на бързи и прозрачни разследвания.

Като част от продължаващото наблюдение на ситуацията в България, групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права ще продължи да поддържа тесни контакти с българското правителство.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 510

Водещи новини

Още новини