Великобритания и Франция реагираха на замразяването на участието на Русия в договора "Нов СТАРТ"

gettyimages
share

Великобритания призова руския президент Владимир Путин да преосмисли решението си Русия да преустанови временно участието си в подписания със САЩ договор "Нов СТАРТ" за контрол на стратегическите нападателни оръжия, съобщава БТА. Договорът предвижда ограничаване на броя на ядрените арсенали, с които САЩ и Русия имат право да разполагат.

"Надяваме се Путин да преосмисли прибързаното си решение да преустанови участието на Русия в договора "Нов СТАРТ", каза говорителят на британския премиер Риши Сунак.

Владимир Путин преустанови участието на Русия в договор със САЩ, предвиждащ намаляване на ядрени оръжия

"Контролът върху оръжията е жизненоважен за сигурността на нашата планета и това ще е един пример как Путин излага на опасност световната сигурност за политическа изгода", допълни той.

Великобритания "няма да се поколебае" в подкрепата си за Украйна, заяви Даунинг Стрийт, а Владимир Путин обвини Запада, че е провокирал инвазията, която страната му започна преди почти година.

Премиерът Риши Сунак е подложен на натиск да направи повече за подпомагането на отбраната на Украйна, след като предшествениците му Лиз Тръс и Борис Джонсън призоваха да се доставят изтребители на Киев.

Официалният говорител на министър-председателя заяви, че Великобритания работи, за да гарантира, че Украйна разполага с "правилните възможности", включително обучение на пилоти на изтребители.

Френското външно министерство призова Русия да “покаже отговорност колкото се може по-скоро“ и да промени решението си относно договора. "Нов СТАРТ" е крайно необходим инструмент в международната архитектура в контрола върху ядрените оръжия и стратегическата стабилност“, заяви Франция, която е единствената ядрена сила в ЕС.

Водещи новини

Още новини