Британският енергиен регулатор намали тавана за таксуване на очакваното енергийно потребление от домакинствата

  • 27 февруари 2023 12:53

  • 366
  • 0
Британският енергиен регулатор намали тавана за таксуване на очакваното енергийно потребление от домакинствата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Енергийният регулаторен орган във Великобритания "Офджем" (Ofgem) обяви, че намалява горната граница на цената на енергията - сумата, която доставчиците могат да таксуват - от сегашните 4279 британски лири годишно на 3280 британски лири за средно домакинство, като мерките ще влязат в в сила от 1 април, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Регулаторът посочи, че намалението от почти 1000 лири отразява поевтиняването цените на енергията на едро.

Въпреки намалението битовите сметки за енергия се очаква да се повишат със средно 500 британски лири годишно, тъй като подкрепата на правителството за домакинствата става все по-ограничена.

Сумата от 3280 британски лири показва колко биха платили потребителите по основната тарифа на техните енергийни доставчици, ако правителствената гаранция за цената на енергията (Energy Price Guarantee - EPG) не беше въведена.

Но клиентите ще плащат около 20 на сто повече (около 500 британски лири) към сметките им, тъй като от април EPG програмата на правителството ще започне да осигурява по-малко покритие, което води до средна сметка от 3000 британски лири.

Когато се вземе предвид предстоящият край на допълнителната схема за енергийни отстъпки от 400 британски лири, изплащана на шест вноски от около 33 британски лири на месец, цената на енергията за домакинствата ще се увеличи още повече.

Лидерите на ЕС и Великобритания обсъждат утре нова търговска сделка за Брекзит

"Въпреки че цените на едро са паднали, горната граница на цените все още не е паднала под планираното ниво на гаранцията за цената на енергията. Това означава, че сметките по текущата политика ще се повишат отново през април. Знам, че за много домакинства тази новина ще бъде много тревожна. Въпреки това, днешното съобщение отразява фундаменталната промяна в цената на енергията на едро за първи път от началото на газовата криза и въпреки че няма да има незабавно значение за потребителите, това е знак, че част от огромния натиск, който имаме на енергийните пазари през последните 18 месеца може да започнат да намалява", заяви главният изпълнителен директор на "Офджем" Джонатан Бриърли. "Ако намалението на цените на едро, което наблюдаваме в момента, продължи, знаците са положителни, че горната граница на цените ще падне отново през лятото, което потенциално ще доведе до значително по-ниски сметки".

Той допълни, че въпреки това е малко вероятно цените да се върнат до нивото отпреди енергийната криза. Дори и с обширния пакет от правителствена подкрепа, който е в сила в момента, това е много труден момент за много домакинства във Великобритания.

"Когато хората изпитват затруднения, ние ги призоваваме да се свържат с доставчика си, за да се уверят, че получават цялата помощ и подкрепа, на която имат право. Също така смятаме, че при положение, че сметките продължават да бъдат толкова високи и е възможно преразглеждане на социалната тарифа за клиенти в най-уязвимо положение, посочи още Бриърли.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини