Балтийските страни призоваха за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна

gettyimages
share

Естония, Латвия и Литва призоваха днес за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна от нейните западни съюзници, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13395

"Идните месеци ще са много трудни, може би дори ще се окажат решаващи за хода на войната. По тази причина трябва да ускорим и да засилим подкрепата си за Украйна - на първо място военната подкрепа", заяви литовската министър-председателка Ингрида Шимоните след среща с колегите си от другите две балтийски страни в естонската столица Талин.

Времето е от изключително значение, каза естонската премиерка Кая Калас, която предупреди, че не бива да се допуска забавяне при доставките на оръжия, които Украйна е поискала.

САЩ дават на Украйна оръжейни системи и боеприпаси на стойност 2,175 млрд. долара

"Русия подготвя нова мащабна офанзива и трябва да предоставим на Украйна достатъчно средства, с които да се защитава", изтъкна Калас.

Киев все по-често отправя молби за доставката на още и по-тежки оръжия.

"Украинските военни знаят от какви видове тежки оръжия имат нужда, за да спечелят войната. Страните от НАТО разполагат с тези тежки оръжия и ние напълно подкрепяме молбата на Украйна за оръжия, които ще ѝ дадат възможност да победи във войната", каза латвийският премиер Кришанис Каринш.

Освен това премиерите на трите балтийски страни призоваха Международния олимпийски комитет да забрани участието на руски спортисти на олимпиадата в Париж догодина, като предупредиха, че ако бъде разрешено на руснаци да се състезават, държавите им обмислят да бойкотират спортното мероприятие, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13395

Водещи новини

Още новини