Недостигът на квалифицирани служители заплашва просперитета на Германия

Pixabay
share

Германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW) определя като сериозни заплахи за просперитета на Германия постоянния недостиг на квалифицирани служители и намаляването на производителността на труда, според доклад, цитиран от ДПА.

"Равнището на благосъстоянието в Германия практически се повишава през последните 70 години, но идва краят на тези времена, тъй като основата на по-нататъшния му растеж се руши", е заключението на Ка еф Ве, базирано на проучване, цитирано от в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Комбинацията от намаляване на броя на работниците и служителите на вътрешния пазар на труда в дългосрочен план и слабият ръст на производителността представлява уникално предизвикателство, с което се сблъскваме за първи път в следвоенния период", подчертава главният икономист на банката Ка еф Ве Фрици Кьолер-Гейб.

В доклада се посочва, че за да не се сбъдне мрачната прогноза, пазарът на труда в Германия трябва да бъде стимулиран чрез имиграция и чрез допълнителни мерки.

Освен това трябва да бъде повишена производителността на труда, например чрез намаляване на бюрокрацията и чрез насърчаване на иновациите, е заключението на експертите на Ка еф Ве, пояснява БТА.

Водещи новини

Още новини