Нидерландия заяви готовност да предостави изтребители F-16 на Украйна

Getty Images (архив)
share

Правителството на Нидерландия ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16 на Украйна, ако правителството в Киев поиска това, съобщи нидерландският вестник "Ен Ел таймс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13944

По време на парламентарни дебати вчера министърът на външните работи Вопке Хукстра заяви, че кабинетът ще разгледа "с желание" такова искане. В Давос министърката на отбраната Кайса Олонгрен също заяви, че Нидерландия е готова да помогне за плащането на модерните танкове "Леопард 2", които други държави изпращат на Украйна.

Това със сигурност е нещо, което сме готови да направим, каза тя пред агенция Блумбърг.

Хукстра заяви, че "няма табута" за доставката на конвенционално оборудване. 

Нидерландия обмисля да изпрати на Украйна система "Пейтриът"

Според външния министър Нидерландия изпраща само това, което Украйна поиска. В момента Киев се нуждае предимно от тежки оръжия. От известно време страната иска модерни бойни танкове. Полша и Финландия искат да изпратят германски танкове "Леопард 2", но им е необходимо разрешение от Германия.

Чакаме позицията на Германия по този въпрос, но аз съм за това да се опитаме да намерим решение и да изпратим танкове в Украйна. Всеки път сме показвали, че сме в състояние заедно да предоставим на Украйна това, от което се нуждае, заяви Олонгрен пред Блумбърг.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13944

Водещи новини

Още новини