Фон дер Лайен в Букурещ: Двете страни на Черно море никога не са били толкова близо една до друга

Getty Images/Guliver
share

Споразумението между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на енергия ще свърже двата бряга на Черно море и ще осигури пренос на електричество към Молдова, Западните Балкани и Украйна, каза днес в Букурещ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Аджерпрес.

Фон дер Лайен присъства в румънската столица на подписването на споразумение за полагане на подводен кабел под Черно море за пренос на зелена енергия от Азербайджан през Грузия към Румъния, Унгария и останалата част на Европа.

„От започването на войната на Русия (в Украйна) ние сме решили да изоставим руските изкопаеми горива и да диверсифицираме вариантите си към надеждни партньори в енергийната сфера като тези, които присъстват на тази маса. И това се случва. Европейският съюз успя да компенсира намалените доставки на руски газ. Но ние говорим не просто за управление на една нова геополитическа ситуация. Става дума за създаването на бъдеще за нас с чисти, достъпни и безопасни енергийни ресурси и това са различните видове възобновяема енергия“, каза председателят на ЕК.

Тя заяви, че проектът ще свърже двата бряга на Черно море и по-нататък, до каспийския регион, както в областта на цифровите комуникации, така и на енергията.

Виктор Орбан: Историята на европейската икономика, в която внасяхме енергия от Русия, свърши

Фон дер Лайен подчерта, че електрическият кабел под Черно море дава различни възможности. Проектът ще донесе значителни ползи на Грузия, една страна с европейска съдба, която чрез него може да се превърне в електроенергиен хъб и да се интегрира в енергийния пазар на ЕС. Кабелът освен това може да осигури пренос на електричество към Молдова и Западните Балкани, както и до Украйна, където да допринесе за възстановяването на украинската енергийна система и на цялата страна, каза тя.

В заключение Урсула фон дер Лайен заяви, че в този контекст двете страни на Черно море никога не са били толкова близо една до друга.

Планираният подводен кабел ще има дължина от над 1100 км и капацитет от 1000 мегавата, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини